Mitä kosmetologia on?


Kosmetologilla käyminen on toisille tuttua puuhaa, toisille taas aivan vierasta. Kosmetologien palveluiden käyttäminen yleistyy jatkuvasti, muutama vuosikymmen taaksepäin kauneushoitolavierailut kuuluivat useimmiten ”hienojen rouvashenkilöiden” ohjelmaan. Alaan liittyy ennakkoluuloja, kuten moneen muuhunkin työhön. Useimmiten kuulen puhuttavan, että kosmetologit ovat niitä ripsivärinlaittajia ja that’s it. Asia ei kuitenkaan ihan näin ole, siispä avaan näin blogin alkajaisiksi mitä kosmetologia on.

Jo muinaiset egyptiläiset hoitivat itseään rasvoin ja salvoin. Itsensä ehostaminen esim. hiilellä oli yleistä. Hoitavat kylvyt olivat luksusta. Tuosta ajasta tähän päivään on kosmetiikan ja kosmetologian saralla tultu pitkä matka, johon mahtuu jopa hengenvaarallisia kokeiluja, kun erilaisia myrkkyjä on sivelty kasvoihin. Onneksi ajoista, jolloin suolenpätkiä hierottiin kasvoihin, ollaan pästy eteenpäin ja kosmetiikka ja erilaiset hoidot ovat turvallisia – oikein käytettyinä.

Kosmetologin keskeisimpiä tehtäviä on ihon hoitaminen päästä varpaisiin. Ihoa hoidetaan, jotta se pysyy terveenä ja näin ollen myös kauniina. Kyse ei siis ole turhamaisuudesta. Vai tuntuuko jalkapohjassa olevien kävelyä hankaloittavien kovettumien poisto turhamaiselta? Kun jalkahoidossa vedetään kirurginveitsi esiin kovettumien poistoa varten, voi varmaan jokainen haudata ajatuksensa hömpänpömppä –alasta. 🙂

top2-naturalbalanceKasvohoito, kuva täältä.

Kosmetologit opiskelevat mm. kaiken ihon rakenteeseen liittyvän ja kuinka elimistö toimii. Täytyy tietää paljon eri sairauksista, koska ne vaikuttavat tehtäviin hoitoihin, kaikkea ei voi tehdä kaikille. Siksi kannattaa aina muistaa kertoa kosmetologille kaikki sairaudet ja lääkitykset. Itse noudatan vaitiolovelvollisuutta ja oletan myös muiden alalla toimivien tekevän näin, joten jokaisen sairaushistoria on turvassa. Terveellisten elämäntapojen (mm. ravinto, liikunta, uni) merkitykset ihon ja koko hyvinvoinnin kannalta ovat kosmetologien hallussa.

Kosmetologit tekevät myös ripsien ja kulmien käsittelyitä. Näillä pyritään korostamaan jokaisen omaa persoonaa ja tuomaan ne omat kauniit ja komeat piirteet esiin. Kyllä, myös miehille voidaan tehdä ripsien ja kulmien värjäyksiä, kaupungissa työskennellessäni näitä oli paljon. 🙂 Erilaiset kynsikäsittelyt kuuluvat myös usein kosmetologien tarjontaan, näitä ja ripsipidennyskäsittelyitä varten kuitenkin käydään usein omat kurssinsa, jotta taito on varmasti hallussa.

Karvanpoistot kuuluvat myös kosmetologin osaamisalaan. Häiritsevistä karvoista pääsee eroon, ei naisten tarvitse kärsiä viiksistä tai miesten tuuheasta rintaryijystä. Poistomenetelmiä on useita, kuten vahaus, sokerointi ja laser. Useat menetelmistä vaativat erillisen koulutuksen, jotta karvat poistetaan turvallisesti vahingoittamatta ihoa.

Se, mitä palveluita kukin kosmetologi tarjoaa, on jokaisen itse päätettävissä ja paletti rakentuu omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Yhteenvetona sanoisin, että kosmetologin palvelut ovat hyvinvoinnin ja terveyden tukemista, ei vain turhamaiselta kuulostavaa kauneudenhoitoa ja palvelut kuuluvat sekä naisille että miehille ikään katsomatta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *