Aurinko – ystävä vai vihollinen?


Aurinko ja lämpö hellii meitä nyt oikein kunnolla! Lisääntynyt valo vaikuttaa monilla mielialaan positiivisesti. Asioilla on kuitenkin aina kaksi puolta, joten pureudutaan hieman auringon vaikutuksiin ihossa.

Auringon ultraviolettisäteilyn avulla ihossa valmistuu D-vitamiinia, joka on tärkeää elimistöllemme. Aurinko helpottaa myös joidenkin ihosairauksien oireita, kuten psoriasiksen ja atooppisen ihon. Myös akneen liittyvä tulehdus saa usein apua auringosta. Mitä ultraviolettisäteily sitten on ja mitä muita vaikutuksia sillä on kuin edellä mainitut positiiviset asiat?

woman-591576_1920

Pohjustusta ultraviolettisäteilylle, eli hieman tietoa ihon rakenteesta: iho jaetaan kolmeen osaan, jotka ovat epidermis (ihon pintakerros), dermis (verinahka) ja subkutis (ihonalainen rasvakudos). Myös nuo kerrokset jaetaan vielä eri kerroksiin, mutta jotta asia pysyy selkeänä, ei mennä sen syvemmälle tässä asiassa. 😉 Auringon ultraviolettisäteily jaetaan aallonpituuksien mukaan kolmeen eri ryhmään:

  • UVA -säteet ovat pisimpiä ja tunkeutuvat dermikseen asti

→ saa aikaan välittömän ja viivästyneen rusketuksen, aiheuttaa valovanhenemista, lisää ihosyöpien leviämistä, läpäisee lasia, pilviä ja kevyitä vaatteita

  • UVB -säteet ovat keskipitkiä ja ne tunkeutuvat epidermiksen alueelle

→ saa aikaan viivästyneen rusketuksen, hillitsee ihon tulehduksia, paksuntaa ihoa ja polttaa ihoa, heikentää elimistön puolustuskykyä, aiheuttaa ihosyöpiä ja valovanhenemista, läpäisee veden

  • UVC -säteet ovat lyhyimpiä ja otsonikerros pysäyttää suurimman osan

→ tuhoaa bakteereita, polttaa ihoa, aiheuttaa ihosyöpää

Ihon ruskettuu ja paksuuntuu auringon vaikutuksesta, koska ne ovat ihon suojamekanismeja ultraviolettisäteilyä vastaan. Ruskettumista on kahdenlaista: välitöntä, joka häviää noin vuorokaudessa ja viivästynyttä, joka näkyy iholla noin vuorokauden-parin kuluessa ja kestää viikkoja (toki riippuen ihmisestä). Ihon suojamekanismeista huolimatta auringon säteily vaurioittaa ihon soluja ja niiden perintöainesta eli dna:ta.

Entäs ihon palaminen? Palaminen tapahtuu, kun ihon auringonsietokykyyn nähden ihoon kohdistuu liikaa ultraviolettisäteilyä. Auringonpolttamat syntyvät iholle viivästyen, noin 4-8 tuntia auringossa oleilun jälkeen. Koska palamista ei huomaa välittömästi ja oireet tulevat jälkikäteen, voi palamisvauriosta tulla mittava. Ihon palaminen auringossa lisää myös riskiä saada melanooma, joka on ihon pahalaatuinen kasvain.

Pigmenttimuutoksien (maksaläiskät) syntyyn vaikuttavat perinnöllisyys ja hormonimuutokset sekä myös ihon tulehdukset. Pigmenttihäiriöiden syntyyn ja näkyvyyteen vaikuttaa myös auringon säteily, ja moni huomaakin kevätauringon pilkistäessä, että sieltä ne läiskät taas tulevat. Paras keino on tietysti pysyä poissa auringosta, mutta harva voi linnoittautua kuukausiksi mökkiinsä, joten suojakertoimellinen kasvovoide auttaa.

Rekkakuski Bill McElligott, jonka toinen puoli kasvoista on altistunut auringolle vuosien ajan. Kuva täältä.

Mites sitten valovanheneminen? Auringon uv-säteily aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä eli valovanhenemista. Tällöin ihon pintakerros ensin paksuuntuu, lopulta ohenee. Ihon kimmoisuuteen vaikuttavat kollageeni -ja elastiinisäikeet ja valovanhenemisessa nämä saavat osumaa. Eivät siis toimi enää normaalisti, vaan ihoon syntyy syviä uurteita ja pinta on eloton ja kellertävä. Yllä olevassa kuvassa rekkakuski Bill McElligott on hyvä esimerkki, mitä iholle tapahtuu auringossa. McElligott on istunut auton ratissa 28 vuotta ja aurinko on ottanut pääasiassa vain toiseen puoleen kasvoja. Aika herättelevä kuva, joka toivottavasti pistää miettimään.

Itse olen ollut varsinainen auringonpalvoja nuorempana ja etelän matkojen tärkein tarkoitus oli palata ruskeana Suomeen. Suojavoidetta käytin ehkä aluksi, mutta kun rusketusta oli hieman pinnassa, otin mielelläni vielä tuplasäteilyn esimerkiksi vedestä ja voiteet roskiin. Rusketun hyvin, joten aurinkotouhut olivat normaalia. Onneksi järkeä tuli päähän muutama vuosi sitten, eikä moinen kuulu todellakaan enää harrastuksiini. Tänä päivänä vedän 50 suojakerrointa jo maaliskuussa kasvoille ja vaatteiden vähentyessä vartalolle sama setti. Vaikka ikää ei olekaan paljon, näkyy nuoruuden auringonotto ihossa silti. Kauniin paahteisen värin saa iholleen onneksi nykyään myös purkista tai suihkurusketuksesta, jotka ovat omia ehdottomia valintojani auringossa grillaamisen sijasta. Vilukissana auringon lämpö tuntuu ihanalta ja toki voin auringossa oleskella, jos suojakertoimet ovat kohdillaan. Eikä se ihon rypistymisen estäminen ole meikäläisellä päällimmäisenä mielessä, vaan ne terveysseikat.

Yhteenvetona, järkeä kannattaa käyttää ja kohtuus pätee tässäkin asiassa, kuten muillakin elämänaloilla. Aurinko on ihana asia ja siitä kannattaa nauttia!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *